Close%20Up%202.jpg

Nopeasti muuttuva työkulttuuri vaatii tilasuunnittelulta aivan uusia ulottuvuuksia. Vanhanaikaiset koppitoimistot muuntuvat pikkuhiljaa trendikkäiksi monitilatoimistoiksi. Toisaalta pk- ja startup-yritysten määrä on kasvussa. Moderni tietotekniikka mahdollistaa etätyöskentelyn ja työskennellä voi vaikka kotoa käsin. Ihmiset kaipaavat kuitenkin sosiaalista kanssakäymistä ja arvostavat yhteistyön voimaa. Coworking-tilat ovat jaettuja työtiloja, jotka on suunniteltu tälle ihmisryhmälle.

Tässä artikkelissa tarkastelemme coworking-tilan suunnitteluun vaikuttavia tärkeimpiä tekijöitä:

1.    Yhteisöllisyys
Coworking-tilat rohkaisevat yhteistyöhön ja niissä usein järjestetään esimerkiksi erilaisia koulutustapahtumia. Tilan käyttäjät etsivät sopivia väyliä verkostoituakseen, jolloin tilallisten ratkaisuiden tulee tukea tätä päämäärää. 

2.    Monipuolisuus
Coworking-tilan tulee tarjota monipuoliset tilat ja palvelut eri alojen asiantuntijoille: useita erilaisia työtiloja, keittiö ja ruokailutilat, neuvotteluhuoneita, työpajoja, tulostuspalvelut, puhelinkopit tai vaikka polkupyörien vuokrauspalvelu.

3.    Joustavuus
Coworking-tilassa työskentely ei edellytä sitoutumista. Tilan käyttäjät voivat vuokrata paikan itselleen kuukausimaksulla tai ostaa vaikka päiväpassin. Sisustuksen tulee joustaa ja muuntua nopeasti erilaisiin käyttötarkoituksiin. 

01a%20ACRE_coworking.jpg
 Jäätelökärry takaa erinomaisen alustan spontaaneille kohtaamisille!
01b%20ACRE_terrace%201.jpg
Uusi kesäterassi tukee tilan yhteisöllisyyttä

Esimerkkiprojekti: Coworking-tilan suunnittelu
Edellisessä artikkelissamme kerroimme Open Innovation Housen suunnitteluprojektista. Osana projektia suunnittelimme uuden coworking-tilan rakennuksen kolmanteen kerrokseen. Coworking-tiloihin suunnittelimme erilaisia työtiloja tiimityöpisteistä rentoihin sohvaryhmiin ja ideointitiloihin. Tärkeä osa suunnitelmaa on avoin kesäterassi, jonka käyttötarkoitus uuden suunnitelman myötä muuttui yhteisöllisiä tapahtumia tukevaksi.
Monipuolinen kalustus takaa mahdollisuudet monenlaiselle tilan käytölle. Suuret valkotaulu- ja liitutaulupinnat rohkaisevat ideoimaan yhdessä. Sisästiloihin sijoitetut kahvi- ja jäätelökärryt takaavat erinomaisen alustan spontaaneille kohtaamisille!