Viimein maanantaina Aalto-yliopiston uusi oppimiskeskus avasi ovensa osoitteessa Otaniementie 9!
Tilaratkaisut ovat tarkasti harkittuja ja tarjoavat upeita oppimismahdollisuuksia.

Oppimiskeskus%20CASA%20-%2001.jpg

Perinteiden säilytys

Uusi oppimiskeskus on rakennettu vanhan kirjaston tiloihin ja kattaa kolme kerrosta. Rakennuksen suunnitteli aikoinaan Alvar Aalto ja sen rakentaminen viimeisteltiin 1970. Vaikka tilojen käyttötarkoitus on remontin myötä muuttunut, arkkitehdin kädenjälki on vahvasti edelleen läsnä talon 1. ja 2. kerroksessa. Se näkyy erityisesti Aallon legendaarisissa kalusteissa, valaisimissa ja arkkitehtonisissa yksityiskohdissa.

Alunperin talon aula oli hyvinkin hämärä ja valaisevilla kattosyvennyksillä oli metaforinen tarkoitus. Ne kuvastivat opiskelijoiden oppimista, jonka kulkusuunta oli aina kohti valoa. Kuitenkin puhtain taidonnäyte Aallon suunnittelijan lahjoista löytyy kirjaston johtajan entisestä toimistohuoneesta. Sekä johtajan että sihteerin toimistot on nyt muunnettu julkisiksi neuvotteluhuoneiksi. 

Oppimiskeskus%20CASA%20-%2002.jpg
Alvar Aallon kädenjälki on rakennuksessa vahvasti läsnä

Moderni ripaus

Rakennuksen kellarikerros on päinvastoin tunnelmaltaan moderni ja trendikäs. Tämä uusi ulkoasu toteutettiin yhdessä paikallisten suunnittelun ammattilaisten kanssa. Aluksi Tuomo Remes (NRT) suunnitteli täysin uudestaan kerrosten rakenteen. Tilan käyttötarkoituksen muuttuessa kaksi alempaa kerrosta yhdistettiin. Tämän jälkeen Päivi Meuronen (JKMM) suunnitteli sisätilat. Eittämättä nämä sisustusratkaisut huokuvat trendikkyyttä ja innovatiivisuutta. Tällä hetkellä kellarikerroksessa sijaitsevat nauhoitusstudio, makerspace ja mystinen, luolamainen taukotila. 

Oppimiskeskus%20CASA%20-%2003.jpg
Päivi Meurosen suunnittelema trendikäs ja innovatiivinen oppimiskeskus

Innovaatioiden esittely

Oppimiskeskuksen oppimateriaali on saatavilla pääasiassa digitaalisessa muodossa. Sen vuoksi esimerkiksi kirjaston hyllyiltä löytyy perinteisten kirjojen lisäksi tabletteja. 
Tämän lisäksi oppimiskeskuksessa on uusi, nerokas "Lock-and-load" ratkaisu käytössä. Käyttäjien tarpeet huomioon ottaen, rakennukseen sijoitettiin sarja uusia säilytysratkaisuja. Laatikoston sisällä on pistorasia ja ne lukkiutuvat koodilla. Näin opiskelijat voivat jättää tietokoneensa ja tablettinsa turvallisesti latautumaan esimerkiksi lounastauon ajaksi. 

Yleisesti on äärettömän motivoivaa nähdä, miten nopeasti oppimisympäristöt muuttuvat. Siitä huolimatta perinteiset kirjat ja ikoninen, skandinaavinen suunnittelu pitävät edelleen pintansa.

Lue lisää uudesta oppimiskeskuksesta Aalto- yliopiston kotisivuilta!