Kuten kerroimme aikaisemmin, syksymme alkoi asiakastapaamisen merkeissä Tallinnassa. Matkan aikana pääsimme tutustumaan upouuteen museoon nimeltä Tallinn Museum of Orders of Knighthood. Näyttely koostuu laajasta, kansainvälisestä kokoelmasta kunniamerkkejä kuninkaiden ajoista nykypäivään.

Aluksi olimme täysin ällikällä lyötyjä nähdessämme tuon kaiken runsauden: ristejä, tähtiä, kotkia, kasveja ja eläinhahamoja, kultaa, timantteja, rubiineja ja safiireja.. Onneksemme museon ja kokoelman omistaja tarjosi meille kattavan opastetun kierroksen, jonka aikana paljastuivat kunniamerkkien tarinat.

TM%20%282%29.jpg
Yksi vanhimmista kunniamerkeistä: Kultainen talja

TM%20%283%29.jpg
Kultaa ja timantteja ansioituneiden henkilöiden palkitsemiseen ja lahjomiseen

Ritarilliset kunniamerkit

Kaikki nämä mitalit ja kaulaketjut on tarkoitettu osoittamaan kuulumista ritarikuntaan. Nämä ritarikunnat koostuivat aristokraateista ja siniverisistä henkilöistä, jotka toimivat samojen moraalisten arvojen valossa ja taistelivat ihmisten ja ihmisarvon puolesta. Myöhemmin kunniamerkkejä käytettiin myös sotasankareiden palkitsemiseen. Joissakin erikoistapauksissa kunniamerkit olivat myös lahjuksia, joilla tavoiteltiin kuninkaan tai muun korkea-arvoisen henkilön suosiota. Yleisesti kunniamerkit olivat kuitenkin merkki kunniasta, arvokkuudesta ja järkkymättömästä moraalikäsityksestä.

Legendat

Monet kunniamerkit kehittyivät ikimuistoisissa olosuhteissa, joista myöhemmin muodostui legendoja kunniamerkkien ympärille. Esimerkiksi tunnetulla Sukkanauharitarikunnalla on seuraavanlainen tarina:
Henri IV tanssi ihastuttavan neitokaisen kanssa tanssiaisissa, kun neidolta yllättäen putosi sukkanauha. Tuona aikana tämä tapaus oli erittäin sopimaton ja kiusallinen välikohtaus. Henri IV kuitenkin poimi sukkanauhan lattialta, asetti sen käsivarteensa ja lausui legendaariset sanansa: ”Häpeä sille, joka pahaa siitä ajattelee”
Sanonnasta tuli koko Sukkanauharitarikunnan iskulause.

Materiaalit ja muodot
Yleisesti kullan ja jalokivien määrä korreloi suoraan kunniamerkin kantajan arvoa. Monimutkaisimmat kunniamerkit kuuluivat tietysti kuninkaallisen perheen jäsenille. Samantyyppiset kupariset ja messinkiset kunniamerkit myönnettiin alemman luokan sotasankareille. 
Opastetun kierroksen aikana emme voineet olla huomaamatta, miten erilaiset kulttuurit ovat vaikuttaneet kunniamerkkien tyyliin. Jo muinaisina aikoina kunniamerkit sisälsivät autenttisia ominaispiirteitä, lohikäärmeitä ja fauneja.

TM%20%281%29.jpg
Manzhoun, Suomen ja Japanin kunniamerkkejä

Suunnitteluhaaste
Onneksemme saimme asiakkaaltamme erittäin selkeän toimeksiannon. Tavoitteenamme on suunnitella ainutlaatuinen kokoelma matkamuistoja museolle. Työn aloitimme laatimalla kopion Valkoisen kotkan kunniamerkistä. Tämä matkamuisto suunniteltiin yhdessä asiakkaamme kanssa. Lopputulemana teimme 3D-visualisoinnin, jonka avulla suunnitelmaa oli helppoa kehittää. Toteutus tapahtuu USA:ssa. Tämän kunniamerkin voi ostaa muistoksi onnistuneesta Tallinnan matkasta tai ripustaa vaikka joulukuuseen koristeeksi!

TM%20%285%29.jpg
Alkuperäinen Valkoinen kotka-kunniamerkki 

TM%20%284%29.jpg
Capture Designin tuottama kopio Valkoinen kotka-kunniamerkistä