Viime aikoina olemme nostaneet esiin erilaisia työhön ja oppimiseen liittyviä tiloja Helsingistä, joista nyt haluamme tutustuttaa lukijamme oppimiskeskus Minervaan. Minerva sijaitsee aivan Helsingin yliopiston kupeessa Siltavuorenpenkereellä ja tarjoaa monipuoliset tilat opiskelijoille.

LCM_2.jpg

LCM_6.jpg

Oppimiskeskus Minerva koostuu useasta kerroksesta, joihin sisältyy alueita ryhmätyön ja itsenäisen työn tekemiseen, henkilökunnan työhuonetiloja sekä ravintola. Kaiken keskipiste on esiintymiseen tarkoitettu Minerva Tori. Lisätietoa Minervan palveluista löytyy oppimiskeskuksen kotisivulta.

LCM_3.jpg

LCM_0.jpg
Puolijulkiset tilat ryhmätyöskentelyä ja esityksiä varten

Vierailimme Minervan tiloissa viime perjantaina kiinnostuneina arvioimaan oppimiskeskuksen tilallisia ratkaisuja. Suunnittelun näkökulmasta Minervan kiinnostavin puoli on sen muuntojoustavuus: avoimessa työtilassa pöydänkannet on suunniteltu modulaarisiksi ja kaikki kalusteet on varustettu pyörin. Tällaisten ratkaisuiden ansiosta tila muuntuu nopeasti tarkoituksen mukaan. Keskitettyihin, verhoilla rajattuihin neuvottelutiloihin sähköt on vedetty alakatosta; joustava ratkaisu sekin.

Kuitenkin avotilalla on myös heikot puolensa. Edellä mainituissa neuvottelutiloissa työskentely takaa kyllä näennäisen yksityisyyden, mutta äänieristystä verhoratkaisu ei tarjoa lainkaan. Esteettisyyttä tilaan voisi luoda raikkaammalla värikartalla, monipuolisemmalla aulakalustuksella sekä äänimaailmaa parantavilla akustiikkaratkaisuilla.

Tilat muuttuvat 2010-luvulla nopeasti ja saavat uusia käyttötarkoituksia. Myös oppimiskeskus Minervassa mietitään jo uusia ratkaisuja – tosin nykyisten toimintojen parantamiseksi. Yksi kiehtovimmista ideoista on modulaaristen pöytien maalaus valkotaulumaalilla. Pöytätasoihin ryhmän jäsenet voisivat raapustavaa omat ajatuksensa ja yhdistää ne sitten yhdeksi isoksi ideakartaksi.


LCM_5.jpg

LCM_1.jpg
Oppimiskeskus Minervan avotilassa tietokoneet palvelevat oppimisessa ja aulatilan kalustus keskittymistä vaativissa tehtävissä.

Yhteenvetona suunnittelijan näkökulmasta Minerva on monipuolinen, valoisa oppimiskeskus, jonka käyttökelpoisuus on varmasti parhaiten testattu kokeilemalla. Ohimennen mainiten, oppimiskeskuksesta on myös suora näkymä meille rakkaaseen Merihakaan, jossa Capture Designin toimisto sijaitsee!;)

Koe lisää:
Oppimiskeskus Minerva
Siltavuorenpenger 5 A,
00014 Helsinki
Kotisivu / varaukset