Nykyaikaiset monitilatoimistot ovat joustavia ja kustannustehokkaita ja pyrkivät sosiaalisen kanssakäymisen lisäämiseen työpaikoilla. Avotoimiston varjopuolena on häly ja häslinki, jota yhdessä tekemisestä aiheutuu. Tila- ja kalustemuotoilulle on toimistosuunnittelun puolella nyt työnsarkaa, kun markkinoille on tuotava nopeasti uusia ratkaisuja työympäristöjen muuttuessa.

img%201.jpg
Duffy London kehitti hauskan ja käytännöllisen neuvottelukalusteen.

img%202.jpg
Nendon Brackets kalustekonsepti muuntuu neuvottelutilasta aulakalusteeksi.

Työpaikalla on tarkoitus viihtyä ja monet uudet ratkaisut ovatkin ennen kaikkea hauskoja ja kokeilevia. Vanhanaikaisista neuvotteluhuoneista on siirrytty hiljalleen keveämpiin ratkaisuihin, joista loistava esimerkki on Duffy Londonin suunnittelema Swing Table. Kaluste on äärettömän muuntojoustava ratkaisu, joka siirtyy helposti paikasta toiseen. Käytännöllinenkin se on; lattia on helppo puhdistaa jalattoman istuinratkaisun ansiosta. Muuntojoustavuutta on myös Brackets-kalustekonseptissa. Sarjaan kuuluu 7 erilaista sohvamoduulia ja 4 pöytää, jotka kevyesti muuntuvat neuvottelutilasta aulakalusteeksi. 1,4 metriä korkea selkänoja sulkee käyttäjänsä ”sulkuihin”, mistä Nendon japanilaiselle Kokuyolle suunnittelema konsepti saikin nimensä.

Kevyitä ratkaisuja pyritään nyt löytämään myös varsinaiseen toimistotilaan, jossa yksityisyydelle ja hiljaisen työn tarpeelle on edelleen kysyntää. Yksinkertainen ratkaisu on esimerkiksi Vitran ID Trim Cap-tuoli, jonka huppu on äänieristetty. Tavoitteena on antaa vähintään viitteellinen suoja työntekijälle ja kaluste sopiikin hyvin keskittymistä vaativille, hiljaisen työn alueille.

img%203.jpg
Vitran ID Trim Cap on käytössä muun muassa Iceoff Agencyn toimitiloissa.

img%204.jpg
Zalewski Architecturen huikea luontopolku kulkee ilmassa.

Niin kutsuttu ”leppoistaminen (downshifting)” on jo pidempään ollut kiinnostava trendi, joka on vaikuttanut myös työympäristöjen suunnitteluun. Aatteen tavoitteena on taistella suorituskeskeistä yhteiskuntaa vastaan vähentämällä kulutusta ja työntekoa sekä parantamalla elämänlaatua. Nykytoimistot pyrkivätkin paperittomuuteen ja työntekijöiden liikkuvuuteen jalan tai pyöräillen. Vielä pidemmälle ajatusta on kehittänyt puolalainen Zalewski Architecture, joka rakensi omalle toimistolleen luontopolun. Ilmaan viritetty polku tekee sisäpihalla lenkin, joka on tarkoitus taittaa paljain jaloin vaikka kahvitauolla!

Ida Broms, Capture Design