Maailma muuttuu vauhdilla. Muutama vuosi sitten vielä avotoimisto oli uusi juttu; nyt se on arkipäivää. Sinulle, joka jo mietit, mitä seuraavaksi, kokosimme vuoden 2016 olevia ja tulevia trendejä:

FIDM%20Los%20Angeles%20%282%29.jpg


  1. Muuntojoustavuus ja monitilatoimistot

Nykyaikaiseen liike-elämään kuuluvat vahvasti startup-tyyliset, nopean kasvun yritykset. Hyötyjen maksimoimiseksi ja kulujen minimoimiseksi toimistoratkaisujen on oltava joustavia ja helposti muokattavia. Erityisesti IT-alalla yrityksen koko saattaa räjähdysmäisesti kasvaa sadasta kahteensataan työntekijään vuodenkin sisällä, kun taas toimitilat usein pysyvät samoissa neliöissä. Työskentelytavat muuttuvat ja monitilatoimistotkin vaativat uudistusta – emmehän enää välttämättä edes työskentele tietokoneen äärellä, vaan vastailemme sähköposteihin tabletilla tai puhelimella. FIDM:n toimisto Los Angelesissa on loistava esimerkki nykyaikaisesta toimitilaratkaisusta.

FIDM%20Los%20Angeles%20%281%29.jpg
FIDM:n Los Anglesin monipuoliset toimitilat

  1. Sisältä ulos ja päinvastoin

Downshifting on leppoistamista, joka tähtää parempaan elämän laatuun muun muassa vähentämällä työntekoa. Trendiin kuuluu vahvasti myös ajatus paluusta luontoon ja toimistosuunnittelussa se näkyy luonnollisten elementtien sijoittamisena sisätiloihin. Telegraphin tutkimuksen mukaan kasvien ja luonnonvalon hyödyntäminen toimistosuunnittelussa kasvattaa työntekijöiden tuottavuutta ja tehokkuutta. Jos toimistosi jo muistuttaa rattoisaa kesäterassia, et luultavasti ole niin pahoillasi ”menetetystä” ajasta, jonka sisällä kulutat. Terassimainen, tunnelmallinen ratkaisu on erittäin toimiva esimerkiksi

Airbnb%20London.jpg
Airbnb:n luonnonläheinen toimisto Lontoossa

  1. Integroituva teknologia

Modernin toimistot ovat täynnä tekniikka ja toimistosuunnittelun haasteena on sen kätkeminen. Kalustesuunnittelijat syytävät markkinoille mitä moninaisempia, teknisillä ominaisuuksilla varustettuja ratkaisuja. Tästä esimerkkinä Ideumin The Duet Coffee Table. Ehkä jonain päivänä toimisto onkin kitkattomasti toimiva, digitaalinen ympäristö, jossa kannettavat laitteemme latautuvat taianomaisesti itsestään ja pitävät meidät jatkuvasti ajan tasalla. IKEAn kokoelmasta löytyy jo useita multifunktionaalisia kalusteratkaisuja langattomaan lataamiseen.

Ikea.jpg
Kalusteeseen integroitua langatonta lataamista Ikean tyyliin

  1. Yhteistyön voima

Teknologian ansiosta etätyö lisääntyy ja työpaikan suurin missio onkin koota yhteen osaajia ja synnyttää tehokasta ryhmätyötä. Puolijulkiset tiimityötilat on usein suunniteltu 6-9 hengelle ja toimivat inspiroivana ympäristönä projektikohtaisissa tapaamisissa ja yhdessä tekemisessa. Esimerkiksi Gemeente Heerden toimiston tiimityötilat Hollannissa ovat aika onnistuneet.

Gemeente%20Heerde%20Netherlands%202.jpg

Gemeente%20Heerde%20Netherlands.jpg
Gemeenten Alankomaiden toimisto
 

Lisää mielenkiintoisia keksintöjä ja ratkaisuja toimistosuunnittelun saralta tulossa tällä viikolla!

Marina Smirnova, Capture Design