Skandinaavinen muotoilu on käsite, joka tunnetaan maailmalla. Tälle Pohjois-Eurooppalaiselle muotoilulle tyypillisiä piirteitä ovat funktionaalisuus ja minimalistisuus. Capture Designilla päätimme kuitenkin pureutua vieläkin syvemmin skandinaavisen muotoilun käsitteeseen nostamalla esille muutamia ikonisia tekijöitä Suomesta. Yksi huikea esimerkki muotoilumaailman tähdistä on lahjakas ja monipuolinen Tapio Wirkkala (1915-1985).

img_1.jpg
Tapio Wirkkalan Veninille suunnittelema upea lasipullo-sarja

Tapio Wirkkala toimi teollisen muotoilun pioneerina sotavuosien aikana Suomessa. Wirkkala saavutti uransa aikana myös huikean kansainvälisen suosion. Muotoilijan tuotanto on laaja sisältäen muun muassa astiastoja, veistoksia, grafiikkaa ja pakkausmuotoilua. Yksi Wirkkalan tunnetuimmista tuotteista on Iittalalle suunniteltu klassikko: Ultima Thule. Kuten monet Wirkkalan työt, myös tämä sarja on saanut inspiraationsa luonnosta; pinta imitoi sulavaa jääpintaa. Käyttöesineiden lisäksi Wirkkala on suunnitellut useita taide-esineitä, kuten mystisellä ”Incalmo”-tekniikalla tuotettuja, käsintehtyjä lasipulloja italialaiselle Veninille.

Vaikka maailmalla Wirkkalan astiastot ja lasiesineet edustavat parhaiten suomalaista esinemuotoilua, Wirkkala suunnitteli myös paljon muuta; markan seteleitä ja abstrakteja puuveistoksia. Suunnittelijana Wirkkalalle oli aina tärkeää ymmärtää myös käytännössä, miten tuotteet valmistetaan. Muotoilija hallitsi muun muassa lasinpuhallustaidon.

img_3.jpg
Wirkkalan abstrakteja puuveistoksia: "Kaksipäinen etana", "Lehti" ja "Karhunloukku"

img_4.jpg
Muotoilija itse: Tapio Wirkkala (1915-1995)

Meille oli suuri ilo saada Wirkkalan tuotannosta jopa kaksi mestariteosta Capture Storen antiikki- ja designkokoelmaan. Sekä Veninin käsintehty lasipullo että tyylikäs hopeakulho ovat ehdottomasti sisustuksen luksustuotteita – kirsikoita kakun päällä. Nämä tuotteet eivät ole vain visuaalisesti näyttäviä vaan myös historiallisesti arvokkaita, skandinaavisen muotoilun klassikoita sekä Tapio Wirkkalan perintöä tuleville muotoilun tähdille!

img_together.jpg
Tapio Wirkkalan aarteita Helsinki Secondhandissa. Saatavilla myös Capture Storesta