Ikea on aivan varmasti se kaikkein tunnetuin, ruotsalainen huonekalujen valmistaja. Ruotsalainen kalustemuotoilu on kuitenkin paljon muutakin, vaikka ikealainen kekseliäisyys ja värikylläisyys onkin länsinaapureille ominaista.

sd%208.jpg
Innovatiivisuutta Offecctilta: Cloud-kokoushuone ja Membrane-akustiikkapaneeli

Suomessakin suosittu tuottaja Ruotsista on Offecct. Offecct on perustettu jo vuonna 1990 ja sen hauskat ja innovatiiviset kalusteet sopivat erityisesti toimistoihin ja kohtaamistiloihin. Kalusteiden suunnittelussa ja valmistuksessa yhdistyy paikallinen tuotanto ja nykyaikainen teknologia. Ruotsalainen kekseliäisyys ja rohkeus tiivistyy erityisesti Offecctin kokoontaitettavassa kokoushuoneessa nimeltä ”Cloud”.  Telttamaisen kalusteen voi pystyttää neljässä minuutissa mihin vain ja se kulkee kevyesti mukana paikasta toiseen!

Offecctilla on lisäksi laboratorio, jossa uusien tuotteiden ja kalusteiden suunnittelu ja testaus tapahtuu. 3D-mallinnuksen ammattilaisina kiinnostuimme erityisesti uudesta akustiikkapaneelista nimeltä ”Membrane”, joka futuristisen muotoilunsa ansiosta tasapainottaa tilan äänimaailmaa. Tuote rakentuu moduuleista, joista voidaan kasata suuria tai pieniä kokonaisuuksia.

sd%207.jpg
Swedesen klassikoita: Lamino- ja Nova-nojatuolit

sd%209.jpg
Valittuja paloja Karl Andersson & Sönerin kokoelmasta: Guess-pöytä ja Hide-kaappi

Toinen ruotsalainen, rakastettu ja suosittu kalustevalmistaja on Swedese. Swedesen kalusteet ovat ajattomia julkisen ja yksityisen tilan tuotteita. Vuodesta 1945 toiminut yritys on tuonut oman mausteensa skandinaavisen muotoilun kenttään. Yrityksen perustajan, Yngve Ekströmin, vuonna 1956 suunnittelema Lamino-tuoli on edelleen klassikko – maailman laajuisesti!

Karl Andersson & Söner on toiminut alalla jo yli sata vuotta. Erityisesti kodin ympäristöön sopivat, pääasiassa puukalusteet ovat täynnä erikoisia yksityiskohtia. Esimerkiksi Jipson Designin ”Guess ”-kaapin idea perustuu rasterigrafiikkaan. WIS Designin ”Hide”-pöydän jalka on valmistettu tekstiiliköysistä, jotka niputtuvat metallilenkillä yhteen. Jalan sisälle piiloutuvat tehokkaasti johdot ja tekniikka. Nokkelaa ja käytännöllistä!