Toimistosuunnittelu on käynyt läpi pitkän evoluution yksinäisistä huoneista seinäkkeellisiin ratkaisuihin ja lopulta avotoimistomalliin. Toimisto ei ole enää vain työtä varten, vaan myös sosiaalinen, luovaa ajattelua edistävä tila.

Office%20design%20Capture%20%281%29.jpg
3D-näkymä lintuperspektiivistä. Toimistosuunnitelma on laadittu HubChat Oy:lle Jätkäsaareen

Tämän päivän toimisto on hallittu yhdistelmä tehokasta työtilaa ja aktiivista toimintaa: aulatiloja tiimityöhön, yhteisiä kokoontumistiloja ja yksilöllisiä vetäytymistiloja, ravintoloita ja kahviloita.. Hyvin suunnitellussa toimistossa on ilo työskennellä!

Uuden toimistoprojektin edessä työ alkaa analysoimalla toimitilojen käyttötarkoituksia nyt ja tulevaisuudessa. Huomioon otetaan sekä yrityksen tehtävät ja tavoiteet että henkilöstön määrä ja toiveet työtilan suhteen. Hyvät työtilat koostuvat yhteisistä, yksityisistä ja puolijulkisista tiloista. Avotyötilat rohkaisevat vuorovaikutukseen työkaverian kanssa, mutta työntekijöillä tulisi olla mahdollisuus myös vetäytyä keskittymistä vaativien tehtävien pariin tai päinvastaisesti kokoontua tiimityön merkeissä yhteen.Office%20design%20Capture%20%284%29.jpg
Yksityiset ja puolijulkiset tilat Nook Arkkitehtien suunnittelemassa toimistossa Barcelonassa

Värivalinnat ovat tärkeä osa sisustussuunnittelua. Nykyaikaisissa toimistoissa värinkäyttö on uskomatonta. Väreillä luodaan energisia tiloja, värit opastavat ja jakavat alueita. Yleisesti, värikylläisyys toimii parhaiten toimistojen yhteisissä tiloissa, kuten auloissa, keittiössä ja neuvottelutiloissa. Älykkäässä toimistosuunnittelussa väripilkku siellä sun täällä toimii.

Office%20design%20Capture%20%283%29.jpg
Rohkea ja toimiva värisovellus MetGlobalin toimistossa Istanbulissa

Office%20design%20Capture%20%285%29.jpg
Decoration värikäs ja kotoisa toimisto Budapestissa

Viime aikoina myös toimistojen ergonomisuus ja käytännöllisyys on siirtynyt kehityksessä askeleen eteenpäin. Markkinoilla on tuoleja ja pöytiä, jotka mahdollistavat työasennon joustavan muokkaamisen työpäivän aikana. Useat meistä viettävät päivittäin kahdeksan tuntia tietokoneen ääressä, joten hyvä työasento on merkittävässä asemassa terveyden ja hyvinvoinnin puolesta. Nykyaikaiset toimistot ovat myös täynnä elementtejä ja kalusteita, jotka muistuttava kotiympäristöä.
Toimistosuunnittelu on haastavaa työtä, jonka toteuttamiseen kannattaa palkata ammattilainen. Tehdään yhdessä maanantaista suosikkipäiväsi! ;)