Aalto –yliopiston kampus on keskellä muutosta. Otaniemen kampukselle tarkoituksena on sijoittaa kaikki Arabian taiteiden ja suunnittelun korkeakoulut, minkä vuoksi alue on remontin alla. Yksi uudistusprojekti on silti vailla vertaansa; uuden sukupolven oppimiskeskus aukeaa Otaniemen kampuksen sydämeen vuonna 2016.

Leraning%20Hub%20%283%29.jpg
Värikäs ja käyttäjälähtöinen Learning Hub Greenhouse Otaniemessä

Leraning%20Hub%20%282%29.jpg
Valeria Gryada – suunnittelija ja projektin mentori 

Uuteen oppimiskeskukseen kulminoituu varhaisempien projektien tietotaito, ja sen toteutuksesta vastaa sisustussuunnittelija ja tutkija Valeria Gryada. Aalto –yliopiston tiloja suunnitellaan Valerian luoman ja kehittämän käsitteen ”co-design” pohjalta. Tilojen muutostyöt alkoivat pilotoinnilla, jossa koulun vähäisessä käytössä olleet tilat muokattiin opettavaisiksi ja sosiaalisiksi yhteistiloiksi. Pilotoinnin onnistuttua menestyksekkäästi, vastaavia oppimiskeskuksia on avattu Otaniemen, Arabian ja Töölön kampuksille. Töölön kampuksen oppimiskeskuksen suunnitteluprojektiin osallistui myös Capturen Marina Smirnova. Projekti toteutettiin yhteistyössä Aalto –yliopiston kauppakorkeakoulun kanssa.

Leraning%20Hub%20%281%29.jpg
Leraning%20Hub%20%284%29.jpg
Learning Hub Töölön 3D –visualisointeja à la Marina Smirnova 

Projektin mielekkäin näkökulma oli käyttäjien osallistaminen prosessiin seminaarien, työpajojen ja vastaavan vuorovaikutteisen toiminnan kautta. Sekä Learning Hub Töölö että Learning Hub Greenhouse Otaniemessä suunniteltiin ja toteutettiin monitieteellisen kokoonpanon voimin – henkilökunta ja opiskelijat yhdessä. Osallistujilla ei ollut suunnittelukokemusta tai –koulutusta, mutta käyttäjien tarpeita ja toiveita vastaavat ratkaisut löydettiin Valeria Gryadan hellässä ohjauksessa. Uudet tilat otettiin luontevasti heti käyttöön, sillä osallistavan kokemuksen ansiosta käyttäjien oli helppo sopeutua muutoksiin.

Onnistuneiden kokemusten ansiosta, ”co-design” –lähestymistapaa sovelletaan nyt myös Aalto –yliopiston uuteen oppimiskeskukseen,  Aalto Learning Centeriin. Tavoitteena on luoda monikanavainen, opettavainen kokonaisuus, jossa yhdistyisivät Kampuskirjastot Otaniemestä, Arabiasta, Töölöstä ja arkkitehtuurin osastolta. Uusi keskus tarjoaisi myös muita lisäpalveluita; pääsyn tiedotuspisteisiin ja tietokonekeskuksiin, joissa käytössä on ohjelmistoja laajassa skaalassa ja jopa 3D –tulostusmahdollisuudet.

Aalto –yliopiston opiskelijat ovat onnekkaassa asemassa kaikkien näiden ihmeellisten uudistusten keskellä. Nyt kannattaa opiskella, mutta unohtaa ei kannata myöskään muuta sosiaalista verkostoitumista, sillä tunnetusti opiskelijapaardit ovat parhaat! ;)