Sattuneesta syystä olin muutamia viikkoja sitten Vantaan Mikkolassa, missä erään rakennuksen kaikki ikkunat oli peitetty värikkäillä kalvoilla. Mietin, kuka on keksinyt ehdottaa taloyhtiön kokouksessa, että näin tulisi kaikkien ikkunansa somistaa ja kuinka koko asukaskunta on yksimielisesti suostunut tähän ehdotukseen. Kävi kuitenkin ilmi, ettei tässä talossa asu kukaan, vaan alueella on käynnissä Lähiöfestivaali.

L%C3%A4hi%C3%B6festivaali%20%284%29.jpg
Marsinkujan näyttävä vetonaula – purkutuomion saanut, vanha elementtitalo

L%C3%A4hi%C3%B6festivaali%20%283%29.jpg
Asumisen innovaatioita näyttelyalueella

L%C3%A4hi%C3%B6festivaali%20%281%29.jpg
Haastattelu keltaisessa huoneessa Lähiöfestivaalin päätuottajan Katja Lindroosin kanssa

L%C3%A4hi%C3%B6festivaali%20%282%29.jpg
Yhteinen illallinen Vantaan Mikkolassa

Tapaamme Mikkolassa Katja Lindroosin, joka on tämän ensimmäisen Lähiöfestivaalin päätuottaja. Edellä mainitun rakennuksen ovet ovat avoinna ja pihalle on kokoontunut väkeä nauttimaan musiikista ja kevyestä päivällisestä. Rakennus ollaan aikeissa purkaa, mutta sitä ennen se palvelee näyttelytilana ja Lähiöfestivaalin keskeisenä tapahtumapaikkana.

Katja työskentelee asuinalueiden tutkimukseen ja lähiöihin liittyvien projektien parissa. Kun hän kuuli Mikkolan elementtitalon purkutuomiosta, oli aika laittaa isot pyörät pyörimään. Katja kokosi tiimin, joka koostui suunnittelijoista, arkkitehdeista, opiskelijoista, media yhteistyökumppaneista ja useista vapaaehtoisista. Tavoitteena oli saada mukaan myös suuria, suomalaisia yrityksiä ja startup- yrityksiä, jotka voisivat nähdä potentiaalia ja uusia markkinoita lähiöissä. Lähiöfestivaali tähtää tulevaisuuteen ja pyrkii tiivistämään ja tuottamaan uusia innovaatioita asumisen saralle.

Lähiöfestivaali on nyt auki 8.-15.8.2015. Tulevana viikonloppuna alueella järjestetään muun muassa pihajuhlat ja lähiruokatori, joiden aikataulu selviää tarkemmin tapahtuman nettisivuilta. ”Lähiö on paikka, jonka suosituin paikka on asema, jota kautta lähiöstä pääsee pois”, sanoi kuulemma poliitikko Osmo Soininvaara. Oletko samaa mieltä?

Unohda ennakkoluulot ja vieraile Mikkolassa:
Lähiöfestivaali 8.-15.8.2015
Marsinkuja 1, Vantaa
www.lähiöfestivaali.fi