Aalto –yliopisto tarjoaa opiskelijoilleen ihmeellisiä mahdollisuuksia ja oppimiskokemuksia. Arabian Taiteiden ja suunnittelun laitoksella sijaitsevien metalli-, puu- ja lasityöpajojen ohella astetta futuristisempi työpaja löytyy Otaniemestä: Aalto Digital Design Laboratory, joka tuo 3D –tulostuksen käden ulottuville!

collage%201.jpg

ADD_1.jpg
Sisäänkäynti 3D –tulostuksen ihmeelliseen maailmaan - Otaniemen ADD Lab 

ADD_2.jpg
Huikea esimerkki 3D –tulostuksen loputtomista  mahdollisuuksista

ADD labissa prototyyppien tuotanto ja testaus käy kädenkäänteessä ja mikä parasta, 3D-tulostus pajalla on Aalto –yliopiston opiskelijoille täysin ilmaista. Labin ohessa sijaitsevassa ADD Caféssa on mahdollisuus myös tulostelun  ohessa nauttia vähintään kupillinen kahvia. Myös kahvilan sisustus on ehdottomasti mainitsemisen arvoinen: tilassa kaikki on valkoista! Kahvilan yläkerrasta löytyvät neuvotteluhuoneet, joissa 3D Printing workshopin koulutukset järjestetään. Tänä syksynä Capturen tytöistä Marina otti osaa työpajaan, minkä ansiosta meillä on nyt ilo jakaa näitä innostavia kokemuksia!

3D –tulostus on kehittynyt viimeisien vuosien aikana hurjasti: tulostaa voi jo lähes mitä tahansa mistä tahansa. Tulostusmateriaalina toimivat esimerkiksi erilaiset jauheet (PLA, ABC), kumi, metalli, puukomposiitti ja jopa suklaa tai sokeri! 3D –kappaleen tulostusta varten on tuotettava tietokoneella 3D –malli tulostimeen yhteensopivalla ohjelmistolla. Sitten malli jaetaan kerroksiin, joiden paksuus on tavallisesti 0,1 millimetriä. Tämän jälkeen tulostin tulostaa kappaleen kerros kerrokselta kunkin tason ääriviivoja noudattaen. Herkät, moniulotteiset 3D –kappaleet tulostetaan lisäämällä sekaan tukimateriaali, joka pitää kappaleen muodossaan. Tukimateriaalin ansiota syntyvät monimutkaisimmatkin muodot!

ADD_sugar.jpg
Syötävän herkullista monimuotoisuutta á la Sugar Lab!

3D –tulosteena syntyvät myös unohtumattomat ja ainutlaatuiset lahjat. 3D-tulostuksen johtavan palveluntarjoajan, Shapewaysin, sivustolle voi ladata oman 3D-mallin, minkä jälkeen yritys lähettää tulostetun kappaleen muutaman viikon kuluessa – eikä tämän lystin hinta ole lainkaan päätä huimaava! Jos 3D-mallin laatiminen tuottaa päänvaivaa, laajasta objektikirjastosta voi myös valita mieleisensä mallin. Kenties kaikkein makeimmat 3D-tulosteet ovat syntyneet Sugar Labissa. Sokerista tulostetut kappaleet ovat kaikessa monimuotoisuudessaan kerrassaan vaikuttavia; todellisia 2010 – luvun taideteoksia!

Janoatko tietää lisää?
Vieraile työpajalla:
Aalto -yliopisto
Digital Design Laboratory
Sähkömiehentie 4G, 02150 Espoo, Otaniemi
addlab.aalto.fi